Työnohjaus
Mitä työnohjauksella tavoitellaan?
Työnohjauksen tavoitteena on ammatillisuuden tukeminen, kehittymisen ja muutoksen mahdollistaminen, voimavarojen löytäminen, haasteiden ratkaiseminen sekä asioiden selkeyttäminen ja oivaltaminen. Työnohjausta on tarjolla yksilöille, ryhmille, työyhteisöille sekä johdon esihenkilöille.
Työnohjaus lähtee aina ohjattavan tarpeesta. Kun työnteolle kaivataan uutta suuntaa, työnohjauksen avulla voidaan miettiä yhdessä työhön, työyhteisöön sekä omaan työrooliin liittyviä kysymyksiä, kokemuksia ja tunteita.
Työnohjaus ennakoituna tarjoaa työntekijöille mahdollisuuden tarkastella, arvioida ja kehittää omaa työtään ja löytää mahdollisesti uusia toimintamalleja sekä uutta motivaatiota työtään kohtaan. Työnohjauksen avulla päästään tarkastelemaan ohjattavan omaan työhön liittyviä asioita ammattitaitoisen työnohjaajan kanssa.
Mitä hyötyä työnohjauksesta on?
- Työnohjaus mahdollistaa oman työn tarkastelun uudesta näkökulmasta.
- Työnohjauksen avulla voi löytää vaihtoehtoja omien toimintatapojen muuttamiseen arjessa.
- Työnohjauksen kautta oppii jäsentämään/rajaamaan omaa työtään.
- Työnohjauksen myötä ohjattava löytää usein uutta intoa ja motivaatiota omaa työtänsä kohtaan.
- Työnohjauksen myötä ohjattava oppii kasvattamaan itsetuntemustaan.
- Työnohjauksen avulla on mahdollista ehkäistä työuupumusta ja edistää omaa työssä jaksamista.

Työnohjaus prosessina
Työnohjaus lähtee liikkeelle asiakkaan kanssa käytävässä alkuneuvottelussa, jolloin kartoitetaan työnohjauksen tarve ja tavoitteet pääpiirteittäin. Työnohjauksesta tehdään aina kirjallinen sopimus. Työnohjauksen kesto suunnitellaan asiakkaan tarpeiden mukaan. Työnohjaus on tavoitteellista, vuorovaikutuksellista ja dialogiin perustuvaa, ohjattavan työhön liittyvää toimintaa.
Työnohjauksen kesto voi vaihdella. Lyhytkestoinen prosessi voi olla yhden tai muutaman kerran tapaaminen. Lyhytkestoisissa tapaamisissa saadaan asioihin ratkaisut nopeasti tai ne voivat liittyä esimerkiksi kriisityönohjaukseen. Pitkäkestoinen työnohjausprosessi voi vaihdella viidestä tapaamiskerrasta esimerkiksi kahden vuoden mittaiseen prosessiin.
Yksilötapaamisen kesto on yleensä 60-90min/kerta ja ryhmä- tai työyhteisötapaamisen kesto on 90-120min/kerta. Tyypillisesti tapaamiset ovat kerran kuussa, mutta tarvittaessa tapaamiset voidaan järjestää useammin.
Toteutustapa
Työnohjaukset toteutetaan pääsääntöisesti asiakkaan tiloissa lähitapaamisina. Tarjoan mahdollisuutta myös etätapaamisiin ja luontoympäristössä tapahtuvaan työnohjaukseen.